На передовому фермерському господарстві херсонщини використовують біодобрива та триярусні посадки
5 (100%) 1 голос[ов]

Херсонська область – лідер з вирощування овочів та фруктів 

не лише завдяки кліматичним умовам, а ще й тому, що наші фермери вміють опанувати та використати передові аграрні технології.

На одному із таких передових господарств побувала разом із директором департаменту АПР Олександром Паливодою, кореспондент ХерсонСити.

ПП Павлівській – господарство, відоме не лише в Україні, але й за її межами, вони вирощують та реалізують сортові саджанці малини, ожини, винограду та суниці.

— Херсонська область стабільно займає перше місце по плодоовочевому виробництву в Україні, тому що має флагманів по кожному напрямку, — зазначає Паливода.

— Це підприємство демонструє сучасні тенденції розвитку аграрного бізнесу. Вони впроваджують передові досягнення агровиробництва, застосовують останні ноу-хау, освоюють та розповсюджують передові культури, вивчають експериментальні технології.

Підприємство реалізує посадковий матеріал по Україні, працює із партнерами з Азербайджану, Грузії, Вірменії, Казахстану, Дагестану.

— Раніше ми дуже багато співпрацювали із Кримом, і коли цей ринок відпав в нас спочатку був шок, але ми дуже швидко заспокоїлись та переорієнтувались. Країна велика, і якщо ти маєш велику партію якісної продукції, ти легко зможеш найти покупця: продати 10 тонн ягоди легше, ніж відро, — говорить власник господарства академік Михайло Павлівський.

Цікаво, що це господарство використовує у теплицях біологічне чисте добриво, яке вони отримають по авторській технології із  так званого гуміреактора. Протягом тижня зелена маса – трава, пожнивні залишки, обрізані гілки – під дією корисних бактерій та черв’яків «каліфорнійський» та «Старатель» перетворюються на рідину, яка є одночасно і екологічним добривом і засобом захисту рослин.

Ця рідина стікає у підземний контейнер, частина з якої використовується для обробки рослин, а рештою проливається зверху нова партія зеленої маси і процес запускається по колу.

Економічна рентабельність також досягається за рахунок ущільнених посадок в теплицях. Михайло Павлівський розповідає, що використовуючи принципи алелопатії (взаємного впливу) культур, можна підвищити врожайність і боротися із шкідниками: запах одних рослин відлякує шкідників інших.

У теплицях культури посаджені у три яруси: середній ярус — суниця, яка вирощується на гідропоніці. Як відмічає господар, зазвичай при такому виробництві  мінімум 20% корисних речовин зазвичай йде в грунт, тому під суницею тут вирощують зеленні культури – салати, кріп, петрушку, які використовують частину з цих поживних речовин а також утримують вологу, а над суницею височіє виноград, який добирає решту речовин, і все що здатна отримати ця культура корінням із 15-метрової глибини. Це дозволяє максимально використати корисні речовини та площу теплиці і дає чудовий економічний ефект.

Кожного року господарство опановує нові культури, нові сорти, нові технології. Тут вирощують столовий виноград із величезними гронами, ожину без колючок завбільшки з горіх, ранню суницю, яку починають збирати вже 7 квітня. Головну увагу Павлівський приділяє сучасним сортам і передовим агротехнологіям.

— Можна отримати 5 тонн з га, а можна 70, — говорить він. Розумні фермери, які хочуть організувати серйозне виробництво, не економлять на посадковому матеріалі, тому у Павлівських завжди є замовлення на саджанці. Наприклад, виноградних саджанців господарство реалізує від 30 до 50 тисяч за рік.

Олександр Паливода в свою чергу зазначає, що такі господарства опановуючи нові сорти та технології, показують всій області приклад – як потрібно працювати і розповсюджують передовий досвід по інших господарствах Херсонщини та по всій Україні.

Автор: Юлія Смірнова